Går USA efter dødsstraf til Julian Assange?

Julian Assange, grundlæggeren af WikiLeaks, har fået en livline til at undgå udlevering til USA, hvor han er sigtet for et utal af spionage-anklager. Han står til 175 år i fængsel, også dødsstraffen er i spil.

free-assange-snip-deposit

Den britiske High Cort afgjorde mandag, at Julian Assange kan fortsætte med at appellere sin udlevering til USA. Hvis High Cort ikke havde gjort det, kunne Assange have været på et fly mod USA i løbet af timer.

I marts måned gav Londons High Cort USA mulighed for blandt andet at give garantier for, at USA ikke ville gå efter dødsstraf til Assange. Også udsigten til lang isolationsfængsling indgår. USA har svaret, men de svar finder højesteretten i London altså ikke tilfredsstillende.

Du kan læse dommen lige her.

En sjælden sejr

Amnesty International beskriver afgørelsen som ‘sjælden positiv nyhed’ for forsvarere af pressefriheden.

“Retten har med rette konkluderet, at hvis Assange udleveres til USA, vil Assange være i risiko for alvorlige overgreb, herunder længerevarende isolationsfængsling, hvilket ville overtræde forbuddet mod tortur eller anden mishandling,” siger Simon Crowther, juridisk rådgiver i Amnesty International.

Har du læst historien om, hvordan Bill Gates sendte de danske medier i ekstase?

Stella Assange, Julian Assanges kone, sagde umiddelbart efter dommen at:

“Vi har brugt lang tid på at høre USA forsøge at putte læbestift på en gris. Men retten købte den ikke. Drop sagen nu, det er det rigtige tidspunkt. Forlad dette skamfulde angreb mod journalister og borgere. Det angreb, der er foregået i 14 år.”

WikiLeaks har gjort Julian Assange til jaget vildt. Vi finder sandsynligvis snart ud af, om han bliver udleveret til USA.

Du er observatøren

WikiLeaks publicerede i 2010 titusindvis af fortrolige dokumenter – med hovedvægt på den amerikanske krigsindsats i Afghanistan og Irak. Dokumenterne var alt fra intern kommunikation til fx videoer af amerikanske angreb ledsaget af stemmerne af de militære enheder, der udførte de angreb. Du oplever altså videoerne i real time som en observatør.

Blandt de mest berømte eksempler er et amerikansk angreb, der dræbte 12 civile, deriblandt to udsendte fra Reuters. Man ser billederne, hører kommentarerne, mens nedskydningen sker. Den video kan man finde hvis man vil, men da det er utroligt barske billeder, vil vi ikke linke til det. Der er mange andre WikiLeaks-videoer, der viser grusomme begivenheder.

Mange mener, at WikiLeaks-dokumenterne var en hel række af konkrete beviser på, at USA begik krigsforbrydelser. Julian Assange mente selv, at der var beviser på krigsforbrydelser, og han sammenfattede WikiLeaks-dokumenterne med et efterhånden berømt citat:

”They show the true nature of this war” – de viser denne krigs sande natur.

Læs også: Kommentar: Årets tegning – og (lidt af) historien bag

Er 175 år i fængsel nok?

Assange er i USA tiltalt for 18 anklager for offentliggørelsen af WikiLeaks-dokumenterne i 2010. Næsten alle handler om spionage. Hver eneste anklage om spionage er lig med 10 år i fængsel og anklage nummer 18 kan så give 5 år. Så altså op til 175 år i fængsel.

Men er USA så tilfredse med det? Det får vi sandsynligvis et fingerpeg om i løbet af tre uger. Så længe gav High Cort USA til at fremsætte et “tilfredsstillende svar” på, om Julian Assange risikerer dødsstraf og en generelt ikke-human behandling før sagen skal føres i USA.

Psst! holder øje med nye udviklinger.

[email protected]k

Foto: Depositphotos.com

FØLG PSST! PÅ FACEBOOK OG X

TIL FORSIDEN