Tedros i Danmark - dagen for oplysning?

I dag taler generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i Helsingør. Bliver det i dag, at medierne for første gang oplyser danskerne om WHOs pandemitraktat? Psst! holder øje.

tedros-who-snip-deposit

I dag taler Tedros i Helsingør – og medierne ved det. Er blyanterne mon spidset? Er de skarpe spørgsmål allerede på blokken?

Danske medier var i går enige om væg til væg-dækning af Bill Gates’ samarbejde med Novo Nordisk og det faktum, at Bill Gates var på dansk grund. I dag taler generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, så i Helsingør, og Psst! vil holde øje med om medierne benytter den meget sene, men alligevel gyldne, mulighed for at informere borgerne om WHOs pandemitraktat. Her tirsdag formiddag den 7. maj 2024 er medierne fortsat helt enige om, at WHOs pandemitraktat, som Danmark har alle intentioner om at tiltræde sidst i denne måned, ikke er en historie.

Generaldirektøren har allerede løftet lidt af sløret for, hvad han vil tale om i Helsingør:

”I en verden med klimaforandringer, krig og konflikt er problemerne mange. Den globale sundhed er under pres. Derfor er der mere end nogensinde før brug for globale løsninger på globale problemer,” siger generaldirektør Tedros i B.T., der har planket den fra Ritzau.

Læs også: FOKUS: WHOs pandemi-traktat

Vigtigt for regeringen

EU forhandler på vegne af Danmark, og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har understreget, at det for regeringen er et særligt ønske, at ”et velfungerende patentsystem gør det attraktivt at forske i og udvikle vacciner og andre medicinske modforanstaltninger, hvormed virksomheder med den nødvendige kapacitet kan træde til og medvirke til, at vacciner bliver udviklet på kort tid.”

Det skrev Sophie Løhde (V), da hun 22. marts gav sit ministersvar til Pelle Dragstad (EL). Læs hele Sofie Løhdes svar på Altinget her

Læs også: WHOs pandemi-traktat under pres: Tedros langer ud

Mulighed for direkte spørgsmål

I lyset af, at Covid-19, og alt hvad der fulgte med Covid-19, skete, finder man det måske overraskende, at Danmarks engagement i en international traktat bliver ignoreret af samtlige danske etablerede medier. Men bedre sent end aldrig. Og nu, som medierne ved via deres intense dækning af Bill Gates, er generaldirektør Tedros i Danmark.

Medierne har muligheden for at stille direkte spørgsmål.

Muligheden for at oplyse danskerne om hvad danskerne har i udsigt næste gang en pandemi rammer.

Hvad pandemitraktaten konkret vil betyde for Danmark.

Om konspirationsteoretikerne og sprederne af misinformation, som generaldirektør Tedros tidligere har langet ud efter. De mange WHO-pandemitraktat-skeptikere og øvrige antimyndighedsekstemister hører sandsynligvis også til i den spørgerække.

Om hvad det vil koste Danmark. Om økonomien i aftalen i det hele taget – fx hvor mange flere midler WHO står til opnå via en international pandemitraktat.

Altså åbne, nysgerrige, kritiske, fair, ordentlige og velresearchede spørgsmål. Spændende dag foran os.

[email protected]

Foto: Depositphotos

TIL FORSIDEN