FOKUS: WHOs pandemi-traktat

Deadline for WHOs pandemi-traktat under en måned væk. Danmark indgår i forhandlingerne. De altid enige medier beskæftiger sig ikke med det.

who-snip-deposit

Det vil være synd at sige, at medier og myndigheder har prioriteret at oplyse om Verdenssundhedsorganisationens (WHO) pandemi-traktat.

Fx har DR, TV2 og Ekstra Bladet – bare tre eksempler på de altid enige medier – helt konkret ikke beskæftiget sig med det overhovedet. DR har ikke nævnt hverken pandemiaftale eller pandemitraktat med et ord. Berlingske, TV 2 og EB har, store og magtfulde som de er, snuppet et enkelt Ritzau-telegram fra maj 2023, som beskriver hvordan ” WHO-direktøren håber på historisk pandemiaftale”.

’Nyhedens’ tone beskrives fint ved følgende citat: ” Verdenssundhedsorganisationens medlemslande har indledt forhandlinger om en international aftale. Den skal sikre, at verden er bedre rustet til at forebygge og reagere mere effektivt, næste gang en pandemi rammer.”

Det opsummerer godt mediernes samlede oplysning om WHOs pandemi-traktat, som Danmark også står til at blive en del af.

WHOs mål har hele tiden været at aftalen skal være klar til at blive underskrevet ved den næste verdensforsamling fra 27. maj – 1. juni 2024. Altså lige om lidt.

Læs også: Velkommen til Psst!

En forbilledlig leder

Langt de fleste danskere har ikke den fjerneste anelse om, hvad WHO med generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i spidsen pønser på. Intet om pandemi-traktat, intet om regeringens standpunkt. Præcis som både myndigheder og medier ønsker det.

Så nu vil Psst! sætte fokus på WHOs pandemi-traktat. Flere artikler på vej, og vi vil efter bedste evne holde øje med og belyse hvordan historien om pandemi-traktaten udvikler sig i løbet af den næste måneds tid.

Der er forskellige versioner om traktaten: Den ene har du allerede læst i det citat, som mange danske medier villigt genfortalte. Altså at WHO vil sikre, være et instrument for, at verden er bedre rustet til at forebygge og reagere mere effektivt, næste gang en pandemi rammer.

En anden vidt udbredt version er, at WHO fra start har brugt den planlagte pandemi-traktat til at søge mere magt og voldsomt mange flere penge.

WHOs, myndighedernes og mediernes fortælling er, at WHO har gjort en stor positiv forskel og været en forbilledlig leder i forhold til Covid-19. Den fortælling er mange mennesker, der ser WHO som en af de primære afsendere af løgn og bedrag i forbindelse med Covid-19, stærkt uenige i.

Det seneste udkast til den samlede aftale hedder A/INB/9/3 og er fra 13. marts 2024. Du kan se det lige her

WHOs pandemi-traktat forventes færdig og underskrevet senest 1. juni 2024 (Foto: Depositphotos)

Regeringen forhandler

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) gav 22. marts sit ministersvar til Pelle Dragstad (EL), der stillede ministeren følgende spørgsmål: Vil ministeren redegøre for regeringens rolle, engagement og prioriteter i de igangværende forhandlinger om en international pandemitraktat?

Sophie Løhde svarer blandt andet:

”Regeringen deltager i forhandlingerne og er repræsenteret ved Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Danmarks Faste Mission ved FN i Genève. EU-Kommissionen forhandler på vegne af EU med udgangspunkt i et forhandlingsdirektiv, som blev vedtaget i Rådet i foråret 2022.”

Læs hele Sofie Løhdes svar på Altinget her

Vigtigt for regeringen

Sophie Løhde lyder som WHO, når hun fortæller om hvad der er vigtigt for regeringen (hvad med Danmark?) i forhold til pandemi-traktaten.

”Regeringen lægger blandt andet vægt på, at en kommende pandemiaftale sikrer 1) et styrket fokus på forebyggelse af infektioner og udbrud, 2) en integreret One Health-tilgang i både forebyggelse og bekæmpelse af pandemier og antimikrobiel resistens, 3) international solidaritet og ligelig global adgang til medicinske modforanstaltninger, og 4) overensstemmelse og koordination med eksisterende internationale instrumenter og aftaler,” svarer Sophie Løhde, der senere i sit svar understreger vigtigheden af at ”et velfungerende patentsystem gør det attraktivt at forske i og udvikle vacciner og andre medicinske modforanstaltninger, hvormed virksomheder med den nødvendige kapacitet kan træde til og medvirke til, at vacciner bliver udviklet på kort tid.”

Altså: ’Virksomhederne med den nødvendige kapacitet’ – det er de tunge drenge. Pfizer for eksempel. Virksomheder som Pfizer og andre mastodonter skal have gode forhold – og de vacciner skal bare hurtigt afsted. Også i fremtiden.

Og mon ikke de her virksomheder, der i fremtiden meget hurtigt skal sende sikre og effektive vacciner ud, kan forhandle sig til lidt ansvarsfritagelse,  hvis de nu er ekstra-hurtige? Der er præcedens.

[email protected]

I næste artikel med fokus på Pandemi-traktaten stiller Psst! fokus på Generaldirektør Tedros, der i januar 2024 offentligt gav udtryk for at være vred over, og også ked af, at mange mennesker, konspirationsteoretikere og spredere af misinformation ifølge Generaldirektør Tedros, udtrykte deres respektive grader af ubehag over WHO og WHOs pandemi-traktat.

Foto: Depositphotos

TIL FORSIDEN