Mette: Hadtale ødelægger demokratiet

Statsministerens foretrukne tv-platform, Aftenshowet, inviterede tirsdag 23/4 selvfølgelig Mette Frederiksen ind efter at hun på Instagram søndag postede et opslag med et udvalg af de hadefulde beskeder, som hun modtager i sin indbakke.

mette-frederiksen-snip-deposit

Mette Frederiksen, der i marts 2020 i forbindelse med et corona-pressemøde, blev fanget i at have et taleudkast, hvorpå en rød kuglepen havde tilføjet ”Udskam de, der ikke har været fornuftige”, synes, at hadbeskederne er ødelæggende for vores demokrati.

”Det er altså ikke ret mange år siden, at der sad en redaktør og sagde, at ’det der læserbrev, det trykker vi ikke, fordi sådan skal man ikke tale til hinanden.’ Det er det, vi mangler nu. Den person er bare væk på de sociale medier, fordi techgiganterne er for få, Elon Musk, ikke løfter deres ansvar for vores demokrati,” siger Mette Frederiksen i udsendelsen.

Aftenshowet stiller undervejs flere spørgsmål. Fx vil Aftenshowet meget gerne vide, om de hadefulde beskeder gør Mette Frederiksen ”ked af det”. Statsministeren bekræfter, at de hadefulde beskeder gør hende ked af det.

Læs også: Velkommen til Psst!

Meget, meget, meget høj tolerancetærskel

Mette Frederiksen, der i forbindelse med de slettede – eller i hvert fald manglende – sms’er, sagde at, ”der kan ryge en finke af panden. Lev med det. Lev med det,” mener, at hun under corona var god til at finde sig i meget.

”Jeg ved godt, at nogle af de beslutninger, som vi træffer, har meget stor betydning for folks liv. For eksempel under corona og nedlukninger – der var min tolerancetærskel meget, meget, meget høj. Når folk virkelig syntes, at det var svært,” siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksens offensiv mod hadtale rammer i den grad ind i en international trend. ’Sandhedsministerier’ er på vej i flere i lande som blandt andre Canada og Frankrig. I Canada ønsker myndighederne en strafferamme på op til livstid i fængsel – en straf, som ellers kun mord kan give i Canada. Både Australiens og Brasiliens regeringer er midt i vilde opgør mod Elon Musk. Og herhjemme fokuserer Mette Frederiksen nu altså også på hadtale. Men det handler ikke om hende, siger hun.

“Det her handler ikke kun om de beskeder, jeg får. Det handler om en generel tendens, hvor hvis vi ikke snart passer på, så risikerer vi at ødelægge vores demokrati. Og det er så alvorligt, som det kan blive,” siger Mette Frederiksen til Aftenshowets altid åbne mikrofon.

Aftenshowet udforskede ikke den internationale vinkel i udsendelsen.

Du kan se hele Aftenshowet lige her.

God fornøjelse.

[email protected]

Foto: Depositphotos

TIL FORSIDEN