Twitter Files på dansk - kapitel 1: Teaser

Psst! vil sætte en stor ære i at være det første danske medie, der beskæftiger sig med noget så skelsættende som Twitter Files. Så vi starter nu en serie, og kalder den ’Twitter Files på dansk’. Dette er en slags udvidet teaser – kapitel 1.

twitter-files-pic

Vi skal tale om hvad Twitter Files er og hvad Twitter Files fortæller og dokumenterer. Om at der – trods store anstrengelser – ikke er fundet et eneste hul i osten i det journalistiske arbejde, som de uafhængige journalister bag Twitter Files, har lavet. På foranledning af Twitters dengang nye ejer, Elon Musk.

Twitter Files er kort fortalt en række udgivelser af interne Twitter-dokumenter offentliggjort fra december 2022 til forår 2023 på Twitter. Daværende administrerende direktør Elon Musk gav dokumenterne til journalisterne Matt Taibbi, Bari Weiss, Lee Fang og forfatterne Michael Shellenberger, David Zweig og Alex Berenson kort efter at Musk erhvervede Twitter den 27. oktober 2022.

Læs Twitter Files samlet i arkiv lige her

Twitter Files fortæller først og fremmest om aggressiv, systematiseret censur. Beordret af magten i form af Det Hvide Hus, CIA, FBI, CDC (det amerikanske center for infektionsforebyggelse og folkesundhed), FDA (USA’s føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed) med flere. Twitter Files fortæller hvordan højtuddannede, højt respekterede, sundhedsfaglige kapaciteter blev censureret eller ’skruet ned for’ i forbindelse med Covid-19. De fulgte ikke den store ’fortælling’, så der blev slukket for dem – og flere af dem blev i øvrigt udskammet og bragt i miskredit undervejs. Vi taler her om mainstream-forskning, der i nogle tilfælde benyttede myndighedernes egne tal, men fordi resultaterne ikke flugtede med fortællingen, var resultatet forventeligt: Blacklist. Censur. Skruet ned for.

Læs også: Artikelserie: Ursulas tavshed kap. 1 (del 1 af 2)

Læs også: Velkommen til Psst!

Magtens forlængede arm

Twitter Files beskæftiger sig også indgående med Hunter Bidens, den amerikanske præsidents søn, laptop og hvordan New York Post konkret blev lukket ned for på alle sociale medier, da avisen brød historien. Røg i skammekrogen i flere uger. Historien, der siden har vist sig at være sand og veldokumenteret, blev affejet som ‘russisk misinformation’ og en ‘ubegrundet, udokumenteret konspirationsteori’. Udsat for censur. Og ægte misinformation.

Twitter Files er et helt unikt indblik i hvordan et af verdens største sociale medier reelt var fortabt. En forlænget arm for magten i form af præsidenten, efterretningstjenesterne og diverse myndigheder. Alle ’modstandere’ blev kvast af nådesløs, systematiseret censur. Den samme systematiserede censur, der i dag er virkelighed på blandt andre Facebook, Instagram, Youtube med flere.

Siden Musk kom til har meget heldigvis ændret sig. Det skal vi også kigge nærmere på.

Kapitel 2 af Twitter Files på dansk rammer på torsdag (25/4-2024)

[email protected]

Til forsiden