Ursulas tavshed kap. 5: New York Times vs. EU

New York Times sagsøger EU-Kommissionen over Ursula Von der Leyens hemmelige tekstbeskeder, der kan kaste lys over EU’s aftale om køb af covid-19-vacciner for hundredvis af milliarder kroner. New York Times ønsker tekstbeskederne frem i lyset. EU-Kommissionen siger, at den hverken kan eller vil hjælpe

ursula-snap-full-ortmann

New York Times sagsøgte i januar 2023 EU-kommissionen. New York Times hævder, at EU-Kommissionen har en juridisk forpligtelse til at frigive tekstbeskederne mellem EU-Kommissions-formand Ursula Von der Leyen og Pzifers øverste, Albert Bourla. Det var Ursula Von der Leyen selv, der gjorde New York Times opmærksom på tekstbeskederne mellem hende og Albert Bourla.

Efter EU-indkøbsaftalen om Covid-19-vacciner til hundreder af milliarder kroner stillede Ursula Von der Leyen således efterfølgende op til interview med New York Times. Her fortalte hun, at hun havde haft en usædvanlig rolle i forløbet. I artiklen, med titlen “How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls”, citerer New York Times både Von der Leyen og Bourla for, at de sendte tekstbeskeder og ringede til hinanden i tiden op til kontrakten. I artiklen ser man Ursula Von der Leyen stå ved et stort vindue og kigge ud igennem det med et stålfast blik. Settingen i både billede og interview er, at Ursula Von der Leyen er sejrskvinden.

Her finder du alle foreløbige kapitler i artikelserien:

Ursulas tavshed kap. 1 (del 1 af 2)

Ursulas tavshed kap. 1 (del 2 af 2)

Ursulas tavshed kap. 2: Baggrunden

Ursulas tavshed kap. 3: Danmark ’nødt til’ kafkask overindkøb

Ursulas tavshed kap. 4: Pfizer vs. Polen

Aftalen forpligtede EU-landene til at modtage helt abnorme mængder Covid-19-vaccine. Op mod 1,8 milliarder doser. Som fx Danmark betalte dyrt for især i 2022, men også lige siden. Det mønster går igen over hele EU. Hundreder af millioner Covid-19-vaccine-doser er blevet smidt ud/destrueret. EU svømmer i Covid-19-vacciner.

Det enorme spild og udgifterne på hundreder af milliarder af kroner rejser selvfølgelig spørgsmålet om, hvorfor Kommissionen forpligtede sig til så enorme mængder Covid-19-vaccine ganske uden hensyn til de pandemiske forhold. Men det spørgsmål ønsker hverken Ursula Von der Leyen eller EU-Kommissionen at besvare.

Kortvarig, flygtig karakter

New York Times’ argument er, at det er særdeles realistisk, at tekstbeskederne indeholder oplysninger om EU-blokkens aftaler om køb af Covid-19-doser for hundreder af milliarder kroner. Oplysninger, som formentlig kun Ursula Von der Leyen og Albert Bourla kender. Mediet Politico rapporterer, at Ursula Von der Leyen angiveligt har ’opnået’ en mængdefordyrelse på 25% pr. dose selvom aftalen gjaldt for op til 1,8 mia doser Covid-19-vaccine. Alligevel noget af en præstation.

Retssagen mellem New York Times og Pfizer fulgte en forespørgsel i januar 2022 fra den europæiske ombudsmand, Emily O’Reilly, som identificerede fejladministration i Kommissionens forsøg på oprindeligt at gendanne tekstbeskederne, efter en anmodning om offentlig adgang fra netzpolitik.org-journalisten Alexander Fanta. Ombudsmandens undersøgelse viste, at Kommissionen ikke eksplicit bad præsidentens personlige kontor om at lede efter tekstbeskeder.

Som svar hævdede EU’s værdi- og gennemsigtighedskommissær Věra Jourová, at tekstbeskederne kan være blevet slettet på grund af deres “kortvarige, flygtige karakter”. Kommissionen siger endvidere, at tekstbeskederne ikke falder ind under dens gennemsigtighedspligt og tilføjede, at beskederne slet ikke kan hentes. De er ’væk’.

Læs også: De samme 10 spørgsmål kap. 1

Alternativ kommunikation for at undgå afsløring

Det rejser også spørgsmålet om, hvorvidt kommissærernes tekstbeskeder er en del af officiel kommunikation, der skal opbevares og tilgås på samme måde som andre dokumenter. New York Times mener så, at når tekstbeskederne omhandler en handel til hundreder af milliarder af kroner, EU-borgernes penge, er det i den grad officiel kommunikation.

Ifølge Politico vil vi her før sommeren 2024 få et svar, hvor Europas højeste domstol skal tage stilling til retssagen af New York Times mod Europa-Kommissionen for ikke at give adgang til tekstbeskederne.

“Offentligheden bliver fortsat nægtet information om vilkårene for en af de største indkøbskontrakter i EU’s historie,” sagde Nicole Taylor, en talsmand for New York Times ifølge Politico. “Offentlige embedsmænd bør ikke være i stand til at undgå tilsyn ved at undlade at bevare information eller ved at bruge alternative kommunikationsformer for at undgå afsløring,” tilføjede hun.

Hvem ellers?

Sagen rejser selvfølgelig mange spørgsmål.

Får vi tekstbeskederne at se? Hvad skal der til for at vi får dem at se?

Hvordan vil sagen udspille sig politisk for Ursula Von der Leyen, der allerede har annonceret, at hun går efter 5 år mere som formand for EU-Kommissionen, der skal træde til efter Europa-Parlamentsvalget d. 9. juni 2024?

Når aftalens gennemsigtighed er komplet ikke-eksisterende, alt er tåget, skjult og fordækt, er det så ikke der, man bør være ekstra på vagt? Hvordan kan Ursula Von der Leyen være blevet så magtfuld, at alle vagthunde som journalister, EU-ombudsmanden, New York Times med flere bare lige bliver viftet af? Børstet væk.

Hvem holder styr på indkøbsaftalens hundredvis af milliarder af kroner? Der tales åbenlyst om korruption i forbindelse med indkøbsaftalen, så hvis alt er i orden, hvorfor så ikke lægge det frem?

Hvem – udover Pfizer – profiterede mest på indkøbsaftalen?

LÆS NÆSTE KAPITEL – KAP. 6 – LIGE HER

[email protected]

Illustration: Mads Ortmann

Direkte kilder:

https://www.politico.eu/article/new-york-times-sue-european-union-ursula-von-der-leyen-pfizer-texts

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/02/14/ursula-von-der-leyen-sued-new-york-times-refusal-disclose-pfizer

https://euobserver.com/opinion/156793

https://www.politico.eu/article/5-things-to-know-about-ursula-von-der-leyens-pfizergate-court-cases

https://www.fiercepharma.com/pharma/new-york-times-sues-ec-over-failure-reveal-text-messages-pfizer-ceo-bourla

New York Times Suing for von der Leyen’s Pfizer Texts

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-silence-over-pfizer-covid-contract-talks-is-problem-that-wont-go-away-2023-03-01

TIL FORSIDEN