Ursulas tavshed kap. 6: Pfizer vs. Rumænien

Efter retslige sammenstød med Ungarn og Polen har Pfizer og dets tyske mRNA-partner BioNTech nu også indledt en retssag mod Rumænien. Retssagen markerer det seneste skridt i Pfizers kampagne for at presse lande til at overholde den groteske vaccine-indkøbsaftale, som Europa-Kommissionen indgik i maj 2021.

ursula-snap-full-ortmann

Med henvisning til et “langvarigt kontraktbrud” samt fortsatte diskussioner i “god tro” mellem virksomhederne og Rumænien, bekræftede Pfizer i midten af januar 2024, at medicinalgiganten har truffet den ’vanskelige beslutning’ at sagsøge Rumænien.

Pfizer og BioNTech søger at holde Rumænien til sine forpligtelser for COVID-19-vaccinebestillinger afgivet af landets regering, bekræftede en Pfizer-talsmand via e-mail.

“Pfizer og BioNTech mener, at det er vigtigt, at alle parter respekterer deres kontraktlige forpligtelser i henhold til aftalen, der har faciliteret den vellykkede europæiske pandemiske reaktion,” sagde talsmanden og tilføjede, at Pfizer og BioNTech fortsætter med at støtte dette svar ved at levere vaccinedoser i overensstemmelse med tidligere indgået kontraktlig aftale.

Her finder du alle foreløbige kapitler i artikelserien:

Ursulas tavshed kap. 1 (del 1 af 2)

Ursulas tavshed kap. 1 (del 2 af 2)

Ursulas tavshed kap. 2: Baggrunden

Ursulas tavshed kap. 3: Danmark ’nødt til’ kafkask overindkøb

Ursulas tavshed kap. 4: Pfizer vs. Polen

Ursulas tavshed kap. 5: New York Times vs. EU

Men i modsætning til fx Danmark, der i 2022 købte mindst 26,5 millioner doser Covid-19-vaccine, hvoraf vi ca. brugte en enkelt million doser, ruller Rumænien ikke bare om på ryggen og overdrager borgernes penge til Pfizer.

Specifikt nægter Rumænien at betale for omkring 28 millioner Covid-19-vaccine-doser til en værdi af omkring 550 millioner euro (ca. 4,1 mia. kr.), ifølge nyhedsmediet Romania-Insider. Rumæniens indbyggertal er omkring 19 millioner mennesker. Altså præcis samme mønster, som vi har belyst sker overalt i EU. Vaccinationsraterne er styrtdykket, men EU-landene er den dag i dag stadig bundet af kontrakten om at købe enorme antal doser, der koster mange milliarder euro.

Pfizer og BioNTech bekræftede ikke eksplicit størrelsen af ordren eller værdien af handlen.

Ligesom i Pfizers opgør mod henholdsvis Polen og Ungarn er baggrunden for dette nye retslige sammenstød den enorme aftale på 1,8 mia. doser Covid-19-vaccine, som EU-Kommissionen indgik med Pfizer i foråret 2021. Aftalen, der er omgærdet af så mystiske omstændigheder. Især udvekslingen af tekstbeskeder og samtalerne mellem Ursula Von der Leyen og Pfizers øverste, Albert Bourla, har rejst mange spørgsmål – og stort set dem alle står fortsat ubesvaret hen. Manglende gennemsigtighed, hemmelighedskræmmeri og mange ubesvarede spørgsmål er fortsat status i EU’s store Covid-19-vaccine-indkøbsaftale.

Fælles front med Polen

Rumæniens sundhedsminister, Alexandru Rafila, har i mellemtiden hævdet, at der ikke er noget juridisk grundlag for de bøder, der allerede er opkrævet, eftersom Rumænien nægtede at underskrive en ændring af sin oprindelige aftale med Pfizer-BioNTech, igen ifølge Romania-Insider.

Sundhedsministeren sagde også, at der ikke er noget juridisk grundlag for, at der kan kræves sanktioner i tilfælde af, at vaccinerne-leveringerne nægtes. Igen er argumentet, at Rumænien nægtede at underskrive en ændring af den oprindelige kontrakt.

“Vi forsøgte at tale med dem, vi havde utallige onlinemøder både med dem og med repræsentanter for Europa-Kommissionen, vi nåede ikke til enighed, og jeg modtog pr. post meddelelsen om denne stævning for retten i Bruxelles”, sagde sundhedsministeren ifølge News.ro.

Rumænien vil forsøge at koordinere et forsvar med Polen, som også har befundet sig – og fortsat befinder sig – i Pfizers sigtekorn.

I slutningen af 2023 indbragte Pfizer både Polen og Ungarn for retten på grund af lignende beskyldninger om kontraktbrud.

Mens den øvrige, altid enige, danske presse står skulder ved skulder og holder alle deres mikrofoner for en magthaver, som de har fået besked på at holde mikrofonen op foran munden for, holder Psst! selvfølgelig øje med denne og de andre sager, vi har beskrevet.

[email protected]

Direkte kilder:

https://www.fiercepharma.com/pharma/after-row-hungary-and-poland-pfizer-sues-romania-over-missed-covid-vaccine-payments

https://www.brecorder.com/news/40279597

https://www.romania-insider.com/pfizer-sues-romania-covid-vaccines-2024

https://www.politico.eu/article/5-things-to-know-about-ursula-von-der-leyens-pfizergate-court-cases

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-silence-over-pfizer-covid-contract-talks-is-problem-that-wont-go-away-2023-03-01

Illustration: Mads Ortmann

TIL FORSIDEN