8 spørgsmål til medierne - høflig opfølgning

Psst! har sendt 8 ens spørgsmål afsted til 9 af landets største medier. Emnet er mediernes dækning af Covid-19, ingen har endnu svaret. Psst! sikrer sig nu at alle medierne har modtaget spørgsmålene.

medierne-holder-mikron-snip-deposit

Psst! sendte søndag aften 8 ens spørgsmål afsted til 9 af landets største medier:

DR, TV 2, EB, BT, Politiken, Berlingske, JP, Information og Weekendavisen.

Vi sendte spørgsmålene til mediernes chefredaktører og andre ledende redaktionelle medarbejdere og i flere tilfælde mediets presse-mail også. Det bør være fint i forhold til at nå det rigtige sted hen. Både DR og TV 2 har gjort det svært at finde en direkte mail til ledende redaktionelle medarbejdere, så i de to tilfælde sendte vi spørgsmålene til pressemailen, som bør kunne hjælpe os til rette vedkommende.

Så skal de nok nå frem

Ingen medier har endnu svaret, ikke engang en bekræftelse på, at mailen er modtaget. Muligheden eksisterer for at vores mail er skyllet bort i strømmen, og travlhed kan også være en forklaring. Vi ved, at medierne fx lavede meget stof med Bill Gates, så vi kommer eventuelle misforståelser i forkøbet: Vi poster dette skriv som en appel, en høflig opfølgning, til medierne, og så smider vi den på SoMe, og så tagger vi chefredaktørerne, andre ledende redaktionelle medarbejdere og medierne selv. Så får de med sikkerhed set spørgsmålene.

Konceptet er: Alt på skrift. Medierne har mulighed for at uddybe hvert svar, men behøver selvfølgelig ikke. Psst! kan ikke stille opfølgende spørgsmål, og svarene bliver ikke på nogen måde redigeret i – bliver bragt i fuld længde. Flytter ikke ét komma. Alt er tilladt. Mediernes repræsentanter kan svare præcis som de ønsker.

Læs også: ‘De samme 10’: Frederik Schaltz-Buchholzers svar

Og: De samme 10 spørgsmål: Lægemiddelstyrelsens svar

Spørgsmålene

I det følgende bruger vi Ekstra Bladet (EB) som eksempel. Her er det altså fx Knud Brix, vi stiller spørgsmålene til, men det kunne lige så godt have været Berlingske og Tom Jensen eller Politiken og Christian Jensen og så videre. Svar fra andre ledende redaktionelle medarbejdere efter mediets valg, er også fint. Vi håber bare på svar på 8 enkle spørgsmål om mediernes dækning af Covid-19.

Spørgsmålene er:

1: Synes du, at EB har dækket Covid-19 på en nysgerrig, objektiv, undersøgende, kritisk måde?

Uddybning:

2: Er det korrekt, at EB overvejende har holdt sig tilbage fra at stille kritiske spørgsmål/i det hele taget kaste kritisk spotlight på Covid-19-vaccinen?

Uddybning:

3: Har EB i nogen form modtaget instrukser (fx en vejledning, drejebog, manuskript) i forhold til hvordan EB burde dække Covid-19?

Uddybning:

4. Har EB nogensinde tidligere været så loyal overfor/på linje med myndighederne, som EB har været i forbindelse med Covid-19?

Uddybning:

5: Er det korrekt, at EB ikke vil/tør fortælle historier om de mange danskere, der er blevet skadet af Covid-19-vaccinen?

Uddybning:

6: Er det sandt, at mange medarbejdere på EB er utilfredse med EBs linje for Covid-19-dækningen?

Uddybning:

7: Synes EB fortsat, at myndighederne havde ret, da de kommunikerede, at Covid-19-vaccinen var ’et mirakel’ (myndigheder og medier), ’et supervåben’ (myndigheder og medier), ’den sikreste vaccine nogensinde’ (Brostrøm) og ’vores tids svar på månelandingen’ (Senderovitz)?

Uddybning:

8: På en skala fra 1-10 (1 er bestillingsarbejde/propaganda, 10 er journalistik i verdensklasse) hvilken karakter giver du så EBs dækning af Covid-19?

Uddybning:

Brug for mere tid?

Psst! vil være glade hvis medierne vil svare på de 8 spørgsmål. Hvis vi nu siger søndag aften (12/5), så har alle haft en uge til at svare på 8 enkle spørgsmål. Vil det kunne lade sig gøre? Hvis der er brug for mere tid, er det også ok, men i så fald ville det være rart med et tilsagn fra medierne, om at de har intention om at svare.

Vi håber og ønsker at medierne svarer. Nu ved vi i hvert fald, at de ledende redaktionelle medarbejdere har set spørgsmålene. Resten er op til medierne.

Med venlig hilsen

Jens Mogensen, journalist Psst!

Foto: Depositphotos

TIL FORSIDEN