Kommentar: Spørgsmål sendt til sportsredaktionerne

Psst!s journalist har stillet nogle få spørgsmål til de største sportsredaktioner i landet. Vi efterlyser deres professionelle vurdering af, om antallet af kollaps, svære ildebefindender, mystiske lidelser og pludselige dødsfald i sportens verden, er på samme niveau som i tiden før Christian Eriksens kollaps i Parken den 12. juni 2021.

hjerte-issues-2-snip-deposit

Kommentar af Jens Mogensen, journalist Psst!:

Hovedspørgsmålet til landets største sportsredaktioner lyder:

Oplever (indsæt medie), at antallet af kollaps, svære ildebefindender, mystiske lidelser og pludselige dødsfald i sportens verden er på samme niveau som i tiden før Christian Eriksens kollaps i Parken den 12. juni 2021? Eller er der sket noget?

Umiddelbart efter spørgsmålet lægger jeg kortene på bordet, og siger, at min overbevisning er, at antallet af de her ulykkelige hændelser er eksploderet. Jeg har aldrig set noget lignende i alt den tid, jeg har fulgt sport. Det er naturligvis ikke normalt – altså ifølge min verdensopfattelse. Jeg ved, at den opfattelse deles af mange.

Derefter forklarer jeg baggrunden for hovedspørgsmålet:

Jeg er tidligere badmintonspiller på eliteniveau, jeg har arbejdet som sportsjournalist på TV3, jeg har set sport i hele mit liv. Jeg har altid læst og læser fortsat meget om sport. Både i danske og internationale medier. Jeg har altid set meget fodbold, men også badminton, tennis, atletik, cykling, motorsport og mere endnu har min interesse. Elsker fx OL, hvor enhver disciplin kan være vildt spændende. Elsker også en god sports-diskussion, og hvis du ikke synes, at Muhammad Ali er den største sportsudøver nogensinde, vil jeg gerne forsøge at overbevise dig om, at du tager fejl.

Men jeg er ikke sportsjournalist – beskæftiger mig ikke med sport/idræt hver eneste dag. Det er medarbejderne på sportsredaktionerne, der er tættest på. Jeg ved, at sportsjournalister – udover at arbejde med sport og idræt til dagligt – generelt også er passionerede og vidende i forhold til deres områder.

Derfor synes jeg, det er vigtigt at høre fra vores vigtigste mediers sportsredaktioner. Og jeg håber, at de vil svare.

Jeg synes, at det er bemærkelsesværdigt, at ingen danske sportsmedier på noget tidspunkt har undret sig. Hvorfor har ingen givet udtryk for, at ‘Hey, der sker altså et eller andet alvorligt her? Skal vi ikke undersøge det’?

LÆS OGSÅ: Stabell Benn om SSTs svar: En hån mod patienterne

Ofte noget med hjertet

Der er et utal af bekræftede enkelthistorier om unge, raske sportsfolk, der pludselig kollapser. Nogle gange med døden til følge. Du finder historierne i både dansk og international presse – en flodbølge af dem. Det er facts.

Det er ofte hjertet, den lige pludselig er gal med. Mange hjertestop, mange historier om betændelse i hjertemusklen (myocarditis). Mange historier om at topprofessionelle udøvere pludselig må stoppe deres karriere på grund af pludseligt opståede problemer med hjertet. Også mange historier, hvor idrætsudøveren er død pludseligt og dødsårsagen ikke er klarlagt. Det er også facts.

Et ofte hørt argument er, at det altid er sket, og det er sandt. Det er altid sket.

Før juni 2021 skete det efter min bedste overbevisning uhyre sjældent. Det var dengang altid en chokerende, opsigtsvækkende nyhed. Det er derfor mange os husker eksempler som fx Marc-Vivien Foe, camerounsk fodboldspiller, der døde på fodboldbanen i 2003.

I dag er den slags frygtelige begivenheder ikke længere sjældne. I juni 2021 troede vi ikke vores egne øjne, da Christian Eriksen kollapsede og hans hjerte stoppede foran øjnene på os. Der blev grædt tårer i de danske stuer, vi havde aldrig set noget lignende. Det har vi nu.

I 2022, 2023 og også ind i 2024 er det og lignende ulykkelige hændelser sket ofte for både danske og internationale idrætsudøvere. Et utroligt antal gange. Og så fokuserer vi ikke engang på medical emergencies på tilskuerpladserne – så ville det stikke af.

Helt normalt, altid sket, move along

Jeg har allerede læst, at de officielle udmeldinger er, at alt er helt normalt og intet tyder på, at der er noget som helst galt, at Covid-19-vaccinen er sikker og effektiv, at der ikke er nogen stigning i den og den udvalgte graf. Jeg har set og læst de mange fact-checks fra fx CNN, Reuters, AP med flere. Jeg har forstået beskeden om, at det er helt normalt, altid sket og at vi bør move along.

Køber den ikke. Ligesom at jeg i sin tid ikke købte, at Covid-19-vaccinen til 5-11-årige nogensinde havde noget med videnskab at gøre.

Mit standpunkt er, at der er god grund til at være skeptisk overfor myndighederne og de altid enige medier i forhold til alt, der har med Covid-19-vaccinen at gøre. Supervåbnet er sikkert og effektivt – uanset hvad der ellers peger i den modsatte retning. Er det ærligt talt ikke bevist for længe siden?

Spørgsmålene

Jeg har stillet sportsredaktionerne følgende spørgsmål:

1: Oplever (indsæt medie), at antallet af kollaps, svære ildebefindender, mystiske lidelser og pludselige dødsfald i sportens verden er på samme niveau som i tiden før Christian Eriksens kollaps i Parken den 12. juni 2021? Eller er der siden sket en tydelig og dramatisk stigning i frekvensen af sager?

Følgende spørgsmål er kun relevante, hvis mediet tilkendegiver, at mediet oplever en tydelig stigning i antallet af sager. De er formuleret som dobbelt-spørgsmål, hvor man kan svare på det, man ønsker indenfor spørgsmålenes ramme:  

2: Hvordan diskuterer I det på redaktionen? Hvad tænker I om problemet?

3: Har I gjort nok for at afdække situationen for offentligheden? Belyse problemet?

4: Hvad taler I på sportsredaktionen om bør gøres? Hvad er vejen frem?  

5: Burde sportsredaktionerne ikke have fokuseret på de mange sager på en mere samlet facon? Så offentligheden fik bedre chancer for at forstå, at der sker noget højst usædvanligt og ofte tragisk, som vi ikke har oplevet før?

6: Andre kommentarer/tanker?

Sportsredaktionerne får selvfølgelig lov til at svare fuldstændigt uredigeret. Vi flytter ikke et komma.

De blev spurgt

Ekstra Bladet

B.T.

DR

TV 2

Bold.dk

TV3 Sport

J.P.

Berlingske

Politiken

***

Jens Mogensen, journalist Psst!

[email protected]k

Fotos: Depositphotos.com

FØLG PSST! PÅ FACEBOOK OG X

TIL FORSIDEN