WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus beskylder fake news, løgne og konspirationsteorier for at ’sabotere’ WHOs pandemi-traktat.
”Vi kan ikke tillade, at denne historiske aftale, denne milepæl i global sundhed, bliver saboteret,” sagde han til mediernes åbne mikrofoner i januar 2024.
Læs: FOKUS: WHOs pandemi-traktat
Også danske medier har – især ved hjælp af allerede skrevne telegrammer fra Ritzau – været begejstrede for udsigten til en WHO pandemi-traktat. Ekstra Bladet, Berlingske og TV 2 er bare nogle af de medier, der via Ritzau fortalte, at det handler om ’en international aftale, der skal sikre, at verden er bedre rustet til at forebygge og reagere mere effektivt, næste gang en pandemi rammer.”
Bemærk ordet ’effektivt’. Næsten ærgerligt, at de ikke også lige sneg ordet ’sikkert’ ind.
Læs også: De samme 10 spørgsmål kap. 1
Generaldirektør Tedros, her med nogen i øret, er vred på konspriationsteoretikerne og løgnerne.
Konspirationsteoretikerne bærer skylden
Meget tyder på, at WHO-traktaten er ved at udvikle sig i en meget blødere retning end der var lagt op til for bare et halvt år siden. Der har i løbet af det sidste år været flere historier om, at reelle forhandlinger, konkret fremdrift set fra WHOs synspunkt, simpelthen ikke sker.
Generaldirektør Tedros adresserede selv nogle af WHOs udfordringer tilbage i januar. Her gav han udtryk for, at pandemi-traktaten havde mistet momentum, at diskussionerne var blevet som en skyttegravskrig og at øvrige ydre omstændigheder, konspirationsteoretikerne og løgnerne, bar en stor del af skylden for det hele.
”En strøm af fake news, løgne og konspirationsteorier,” sagde Generaldirektør Tedros.
Og han advarede alle:
”Tiden er meget kort, og der er adskillige udfordringer, der skal løses. Dette risikerer at blive en misset mulighed, og det vil kommende generationer nok ikke tilgive os for,” sagde han.
Guardian var et af de medier, der holdt en tændt mikrofon op foran Generaldirektør Tedros’ mund, den historie kan du læse lige her
Generaldirektør Tedros sagde, at alle lande har brug for kapacitet til at håndtere et udbrud og understregede vigtigheden af, at alle lande har adgang til “tests, behandlinger og vacciner”.
Altid de vacciner.
Foto: Depositphotos