Corona-evaluering besluttet: Psst!s kommentar

Regeringen, der ellers tidligere har afvist, at corona-indsatsen skulle undersøges, har sammen med resten af Folketinget forpligtet sig til en lille evaluering af den samlede danske coronaindsats. Psst! hilser undersøgelsen velkommen – men med bange anelser.

billede-2

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgren, står bag forslaget om en samlet evaluering, som blev diskuteret første gang i november 2023. Dengang var både SF og regeringen, der består af Moderaterne, Socialdemokratiet og Venstre, imod. Siden har SF så ændret holdning, og torsdag meddelte sundhedsminister Sophie Løhde (V) ifølge Stinus Lindgreen, at regeringen nu også er klar til at støtte op om en evaluering.

Dermed er det et enigt epidemiudvalg, der i dag har besluttet, at der skal igangsættes “en uafhængig evaluering” foretaget af forskningsinstituttet Vive (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, red.).

Læs også: Tidligere CDC-direktør: Vi må anerkende de vaccine-skadede

Den lille version af en undersøgelse

Der bliver ikke tale om en en officiel kommission, der vender hver eneste sten for at undersøge beslutningerne under pandemien – altså det, som fx Lars Løkke Rasmussen krævede lige indtil han gik i regering med Mette Frederiksen. Det var som bekendt lige der, at det dybfølte krav forsvandt.

Vi taler en undersøgelse på en langt mindre skala. Undersøgelsen skal fx ikke forsøge at placere et ansvar, men blot skabe bedre forståelse for forløbet. Undersøgelsen skal kortlægge konsekvenserne af alle de politiske beslutninger, der blev truffet under coronaepidemien, lyder det.

Den uafhængige evaluering er tirsdag enstemmigt vedtaget på et møde i Folketingets Epidemiudvalg, EPI.

Der er afsat fem millioner kroner til undersøgelsen.

Det forventes, at regeringen i løbet af ugen fremstiller lovforslaget, og at VIVE går i gang med arbejdet sidst på året. Konklusionerne forventes klar i slutningen af 2025.

Det skal undersøges

Ifølge Epidemiudvalget skal undersøgelsen blandt andet fokusere på følgende spørgsmål:

1. Hvad var effekten af de forskellige tiltag såsom teststrategien og nedlukningerne på smittespredningen?

2. Hvilke indsatser havde den største betydning for at inddæmme og begrænse smitte?

3. I hvilket omfang stod de positive effekter mål med de negative i form af f.eks. tabt indlæring, omkostninger for det offentlige og økonomiske tab for borgere og virksomheder?

4. Hvilken kort- og langsigtet effekt havde de iværksatte tiltag på sygehusenes patientbehandling?

5. Hvilke erfaringer har man gjort sig om indkøb, opbevaring og organisering af værnemidler både nationalt og internationalt?

6. Hvilken effekt havde myndighedernes fravalg i foråret 2021 af visse vacciner mod covid-19 på forløbet af vaccineindsatsen, på befolkningens tillid til myndighederne og til vaccinerne samt på de offentlige udgifter til vaccinekampagnen?

7. Hvilke erfaringer har man gjort sig i forhold til udrulning af nye vacciner, opbakning, organisering og opfølgning herunder omkring eventuelle bivirkninger kontra sygdom, kommunikation og hjælp?

8. Hvordan forløb samspillet mellem regeringen, de centrale sundhedsmyndigheder og kommuner og regioner, som havde det praktiske ansvar for en stor del af indsatsen modcovid-19?

Læs også: Ny serie: Faucis forbrydelser

Psst!s kommentar

Psst! hilser selvfølgelig enhver evaluering af den danske corona-indsats velkommen, men hold da helt op for nogle emner, der mangler på listen over det, der skal undersøges.

Vi nævner i flæng: Udrulningen til de 5-11 årige. Reklamerne på YouTube og i børnenes iPad-spil med en 7-årig fortæller, der taler direkte til de små børn. De 12-18 årige. Og hele vejen op. Kommunikationen til befolkningen. Mediernes rolle. Det religiøse sprogbrug fra det officielle Danmark. Propaganda-trykket fra tv, medier, reklamer, radio – alle vegne, hele tiden. Alle nedlukningerne – en for en. Pengene – herunder selvfølgelig også pengespildet. Vaccine-skadede borgere (selvom punkt 7 giver forhåbninger). Corona-passet. De fortsatte anbefalinger til gravide. Mulige ulovligheder. Med meget, meget mere.

Ja, det ville blive dyrt og komme til at tage lang tid med en decideret kommissions-undersøgelse, men sådan må det være. Det er jo så åbenlyst det, der er brug for. Vi overdrog i 2022 mere end 3 milliarder kroner for absolut ingenting til Pfizer, Ursula Von der Leyen og hvem ellers? Vi gik amok i massetests længe efter Omikrons indtog – brændte hundreder af millioner kroner af om dagen på den konto.

Det havde vi råd til. Vi havde råd til det hele.

Så har vi også råd til at gennemgå alt. Vi har brug for at lære af vores erfaringer, så vi står bedre rustet i fremtiden.

Og selvfølgelig bør der være mulighed for at placere ansvar. Hvorfor er det egentlig ikke det?

Men velkommen til evalueringen – vi håber, at vores bange anelser om en slatten omgang, bliver gjort til skamme.

[email protected]k

Fotos: Depositphotos.com

FØLG PSST! PÅ FACEBOOK OG X

TIL FORSIDEN